Szkodliwe właściwości chipsów

Specjaliści od zdrowego żywienia zalecają aby codzienna dieta dorosłej osoby złożona była z pięciu pełnowartościowych posiłków. Niestety, dla wielu osób jest to czysta utopia. Jak wygląda rzeczywistość? Śniadanie o ile jest, to jest jedzone w biegu, jeżeli się uda to w przerwie w pracy szybki lunch, a najbardziej obfitym posiłkiem pozostaje kolacja, którą można zjeść na spokojnie w domu.

 

Oczywiście, pomiędzy tymi posiłkami pojawiają się niezdrowe zapychacze, wśród których bardzo często wymieniane są chipsy. Coraz więcej osób stawia sobie pytanie dlaczego chipsy są szkodliwe? Nie ma co ukrywać – chipsy są szkodliwe. Między innymi dlatego, że powstają przy użyciu dużej ilości tłuszczu. Nie brakuje w ich składzie także soli oraz ogromnej ilości składników sztucznych, których celem jest poprawa wyglądu oraz smaku ziemniaczanych chipsów. Składniki te odkładają się w organizmie. Zbyt duża ilość soli prowadzi do powstawania kamieni w układzie moczowym. Z kolei tłuszcze powodują miażdżycę poprzez zawężanie się światła w żyłach i tętnicach. Niezdrowa dieta oparta o chipsy może powodować wiele komplikacji zdrowotnych.