Naturalny barwnik spożywczy

Ryboflawina barwnik:

Jest on naturalnym barwnikiem spożywczym i na bieżąco udziela się w naszym codziennym życiu. Nawet nie wiemy że, nie jesteśmy w stanie go uniknąć gdyż, pojawia się on w takich artykułach spożywczych jak np. przetwory z czerwonych owoców, deserach, olejach, occie, lodach, serach pleśniowych, serach topionych, musztardzie, sosach, herbatnikach, wafelkach, płatkach śniadaniowych, produktach dietetycznych czy produktach zbożowych. Ryboflawina to naturalny barwnik który w żaden sposób nie jest szkodliwy dla naszego zdrowia, a dodany do żywności może nie tylko nadać pożądany kolor ale także podnieść wartość odżywczą. Ryboflawina E101 występuje jako krystaliczny proszek. Nie zmienia ona w żaden sposób smaku potraw do których jest dodawana. Jest ona żółtopomarańczowa lub żółta i ma dość wyrazisty zapach.

 

Barwnik tak często pojawia się w naszym życiu że czasem nawet nie zwracamy uwagi że coś takiego w ogóle jest dodawane do produktów spożywczych. Nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego jak ważnym elementem naszego życia jest ryboflawina. Istotna jest dlatego że, odgrywa ona niezwykle ważną rolę w procesie przemiany materii i jest niezbędna do tworzenia płytek czerwonych, produkcji antyciał przez układ odpornościowy i procesów wzrostu. Najlepiej by było dla wszystkich gdybyśmy nie starali się unikać ryboflawiny, która jest niezwykle istotnym elementem dla całego organizmu człowieka. Trzeba mieć na uwadze to że, pełni ważne oraz niezbędne funkcje w organizmie.